Féltékenység

„A féltékenység összetett reagálás valamire, ami egy értékes kapcsolatot vagy annak minőségét fenyegeti”.
Sokszor az egyik fél túlzott aggodalmai, megalapozatlan bizalmatlansága mérgezik meg magát a párkapcsolatot.
A féltékenység esetén is, mint általában mindig, fontos lehet a saját szerepünknek a vizsgálata: mi indítja el bennem az ismételt kételkedést, mi játszik szerepet az elbizonytalanodásban? Sokszor tanult mintáink befolyásolhatják az önmagunkba vetett hitet, önmagunk értékességének, vagy éppen értéktelenségének érzetét. Helyzettől függően egyéni foglalkozás meggondolása is szóba jöhet.
A férfiakat érzékenyebben érinti, ha partnerük szexuálisan vonzódik egy másik személyhez, mint ha érzelmileg teszi ugyanezt, s ekkor erősebb féltékenységet is éreznek. A nők esetében ez éppen fordítva van; ők akkor féltékenyebbek, ha a partnerük gyengéd érzelmeket táplál egy másik nő iránt.
Ha a pár tagjai számára értékes a kapcsolat, egy, a kapcsolatot potenciálisan veszélyeztető tényező (pl. egy ellenkező nemű) megjelenése esetén valószínűleg előfordul a féltékenység.
A gyermekkori kötődés milyensége (biztonságos, ambivalens/szorongó, elkerülő) hatással van a felnőttkori kapcsolatokban megtapasztalt élményekre. Aki biztonságosan kötődött az édesanyjához, kevésbé lesz féltékenységre hajlamos, mint az, akinek korai kapcsolatát szorongás jellemezte. A kötődés milyensége életünk kb. első 3 évében alakul ki. A biztonságosan kötődő gyerekek a világot egy alapvetően biztonságos és érdekes helynek élik meg, bíznak másokban, és saját képességeikben, fontos számukra a kapcsolat, de egymagukban is meg tudnak lenni. Felnőttként is, minél nagyobb biztonságban érezzük magunkat párkapcsolatunkban, annál kevésbé féltékenykedünk.
Sok helyen hallani, hogy a féltékenység gyökere nem is annyira a másik viselkedése, hanem az önbizalomhiány. A nők önbecsülését jobban befolyásolja, hogy boldog párkapcsolatban vannak-e, mint a férfiakét, ezért ha valami fenyegeti a kapcsolatot, a nők érzékenyebben reagálnak.
Ezekben az esetekben érdemes szakember segítségét kérni.