Megcsalás - Hűtlenség - Mi számít félrelépésnek?

Hogy kinek mit jelent a megcsalás, ki mit ért hűtlenség alatt, nagyon különböző a párok körében. Egyéni érzékenységünk függ meggyőződéseinktől, eddigi tapasztalatainktól, illetve magától az adott kapcsolattól is.
Érdemes még a párkapcsolat elején közösen lefektetni a szabályokat, megbeszélni, ki, hol húzza meg azt a bizonyos határt; ezzel elkerülhetőek a későbbi félreértések, amelyek a “szabályok” tisztázatlanságából adódhatnak. Mindemellett megfontolandó, mennyire korlátozza, vagy “engedi szabadjára” a pár egymást, hiszen sem a “, csak velem”, sem pedig a “menj, ahova akarsz” nem vezet elégedettséghez hosszútávon, illetve szerepet játszhat a hűtlenség megjelenésében.
Jellemző párkapcsolati nehézség, ha az egyik fél máshol (is) keresi mindazt, amit a kapcsolatban nem kap meg. Lehet ez egyszeri alkalom, vagy mintaszerűen visszatérő, elhúzódó jelenség, ami rendszerint intenzíven megterheli a kapcsolatot. Fontossá válik a kapcsolat alapjainak áttekintése, az egymással szemben tudatosan talán nem megfogalmazott elvárások felülvizsgálata, a kapcsolat jobban működő szakaszainak elemzése, a hozott kapcsolati minták feltárása.
Ilyenkor célszerű tisztázni, hogy kint vagy bent érzem-e magam a kapcsolatban, akarok, tudok-e a kapcsolatért dolgozni.
A párkapcsolati munka ugyanis komoly elkötelezettséget igényel mindkét fél részéről, párkapcsolati tanácsadás nem egyeztethető össze több vas tűzben tartásával.
A megcsalás több mint pusztán egy harmadik megjelenése a kapcsolatban. Onnantól kezdve, hogy a pár egyik tagja túl sok időt tölt egy ellenkező neművel, a csókon át a szexuális aktusig, bármilyen félrelépésről legyen is szó, mindenképpen rombolja a párkapcsolatot.