Mik lehetnek a szorongás, frusztrációk okai? Hogyan lehet leküzdeni a gátlásokat?

A szorongást számos ok kiválthatja:

 • Külső tényezők miatt is kialakulhat: közrejátszhatnak ebben munkahelyi gondok és az ezzel szorosan összefüggő stresszes életmód, túlhajszoltság. Ilyenkor nem jut elég energia arra, hogy a férfi a partnerére koncentráljon. Ha partnere nem képes már ellazulni és figyelmét elterelni a gondokról, merevedési zavar jelentkezhet.

 • Okozhatja a férfi bizonyítási vágya, főleg, amikor új partnerrel kerül intim kapcsolatba, vagy éppen első szexuális élménye előtt áll. Ha elhiteti magával, hogy nem fog sikerülni, nem lesz képes erekcióra, jó eséllyel így is lesz.
 • Friss kapcsolatban a nemi betegségtől, vagy a partner teherbe ejtésétől való félelem is vezethet potencia problémákhoz.
 • Beszélhetünk olyan típusú potenciazavarról is, ami akkor következik be, ha a kapcsolattal történik valami, például a nő félrelép. (de sokszor elég az is, ha csak a múltjában csinált ilyesmit, amiről beszélgettek) Ilyenkor az ebből következő lelki folyamatok okozhatnak erekciós problémát: partner felé táplált negatív érzelmek, a becsapottság érzése, a „nem szeretnek”, érzés, a partner elvesztésétől való félelem, netán a félelem attól, hogy a másikkal jobb volt a szex. Ezek a sokszor tudatos, vagy tudattalan gondolatok leblokkolhatják szexuális aktus közben.
 • Válás után is gyakran előfordulnak merevedési gondok, ezek azonban a helyzetnek szólnak. A férfi viszi magával a tapasztalatait, kudarcait, félelmeit, csalódásait az előző kapcsolatból, és ezeket néha a következő partner kénytelen elszenvedni. Akadnak olyanok is, akiknek ilyen helyzetben teljesen elmegy a libidójuk egy időre.
 • Szintén általános jelenség, hogy ugyanez komoly szakmai, munkahelyi változások, mondjuk egy állásvesztés után következik be. Ilyenkor a férfiben egzisztenciális kisebbrendűségi érzés keletkezik: úgy érzi, ő már nem férfi igazán, hiszen nem tudja megteremteni a családjának a megfelelő létfeltételeket.
 • Jellegzetes eset az is, amikor olyan aktív szexuális életet élő, „csajozós” férfiaknál jelentkezik a probléma, akik viszonylag későn lesznek szerelmesek. Ezek a 35-40 év körüli férfiak ilyenkor általában mégannyira sem értik, mi történt velük, képtelenek elhelyezni ezt a számukra teljesen új szituációt. Ilyenkor ráadásul már a kapuzárási pánik kora is közel van. „Öregszem”, „impotens vagyok”, mondják, aztán pánikba esnek. Egy jelentős hányaduk le is teszteli magát más partnerrel, és örömmel tapasztalja, hogy nem vált impotenssé, ez viszont nem oldja meg a problémát.

 • A tudat alatt zajló folyamatok szerepe is jelentős: néha számomra is csak egy-egy félmondatból derül ki, hogy valójában a kapcsolat túl szorossá válásától, ne adjisten a terhességtől való félelem okozza a páciens problémáit. „Uramisten, bekötik a fejemet”, gondolja a férfi, aki azelőtt mindenkit meghódított, akit csak akart, komoly érzelmekkel azonban nem találkozott még.
 • Az emberi test pedig nagyon okos: néha anélkül mutatja meg, mi nem tetszik a pszichének, hogy az illető tudatában lenne ennek. Tipikusan azoknak szokott ilyen gondjuk, lenni, akik érzelmesebb típusúak. Aki egy ilyen helyzetet megold annyival, hogy „ha terhes leszel, majd elvetetjük”, az nyilván nem esik kétségbe a lehetséges következményektől, aki azonban tudja és átérzi, mivel jár ez a partnerénél, az érzékenyen reagálhat, és ez merevedési zavarban is megnyilvánulhat.
 • Ha pedig valahol egy ideig működik a dolog, utána pedig egyszerre csak nem, mindig a kapcsolatot kell vizsgálni. Nem kell ilyenkor megijedni, hiszen ezek a zavarok nem feltétlenül azt jelentik, hogy elmúlt a szerelem: lehet, hogy a felek éppen „máshol járnak”, mást akarnak a kapcsolattól. Egy harmonikus kapcsolatban általában nem okoz maradandó sérülést a partner időszakos merevedési problémája. Legyen türelmes, és megértő társa párjának. Segíthet, ha ritkítják az aktusok számát, és nem lesz elsődleges cél a közösülés, hanem „megelégszenek” a pettinggel. Egy-egy összebújás, őszinte beszélgetés sokat segíthet a gátlások feloldásában.

 • Szintén merevedési zavart okozhat, ha hirtelen egy rég áhított lehetőség kínálkozik fel az álomnővel. Sok páciens számol be olyan kudarcélményről, ami ilyen szituációban következett be: egyszerűen leblokkolt a döntő pillanatban. Ez egy könnyen megoldható helyzet, amit a feszültség okoz.
 • Sérült önértékelés: Fiatal férfiaknál testi okokra visszavezethető merevedési zavar ritkábban fordul elő, mint idősebb korban. Azoknál a férfiaknál, akiknek nem stabil az önértékelésük vagy gátlásosak, nincs önbizalmuk, sokkal gyakoribbak a potencia zavarok. Ha az első együttlét alkalmával merevedési zavar következett be, és emiatt a férfiben kialakul az attól való félelem, hogy esetleg a következő alkalommal sem megy majd minden rendben, akkor könnyen kialakulhat a valós probléma.
 • Nagy szerepe lehet a média által sugallt „elvárásoknak”, melyek azt a téves képzetet erősítik a férfiban, hogy a teljesítménye elmarad a normálistól, péniszmérete nem elég ahhoz, hogy partnerének örömet okozzon vele. Különösen igaz ez akkor, ha már régóta vágyott arra, hogy a kiszemelt nővel szeretkezzen, és a „nagy pillanat” eljövetelekor egyszerűen leblokkol.
 • Babatervezés, vagy az ezzel kapcsolatos ellentétek a pároknál szintén okozhat, feszültséget, stresszt és ezáltal merevedési zavart, közösülési képtelenséget. Ez független a megtermékenyítő képességtől, de lelkileg azonban befolyásolhatja a merevedést, ha a férfit pl. aggasztja csökkent nemzőképessége, vagy nem szeretne még gyermeket. Ha a szexuális élet alkalmával arra koncentrál, hogy ovuláció és gyermek legyen belőle, akkor az embert stresszeli, hogy mindig jól kell teljesítenie. Az erekció optimális működésének, akárcsak a többi élettani folyamatnak, megvannak a maga feltételei, amit az ábra is mutat. Ha az akarás - vagy a vágy - túl nagy, az éppúgy gátja a megfelelő merevedésnek, mintha túl kicsi.