Vajon mi minden állhat a probléma hátterében?

A pszichológiai tényezők közül érdemes kiemelni a szorongás szerepét. A szorongásnak olyan testi élettani hatásai vannak, amelyek eleve gátolják a merevedés kialakulását. A merevedés a még most is gyakori tévhittel ellentétben, valójában izomlazulás következménye. A péniszt simaizmok hálózzák be, amelyek felett nincs tudatos kontrollunk. Ilyen izmok találhatóak az erekben, szervekben stb. Ezek a simaizmok normálállapotban, kontrakcióban, feszülésben vannak, így szorítva el a péniszben található ereket annyira, hogy épp csak a normál vérellátás legyen biztosított. A nemi izgalom alkalmával ezek a simaizmok elernyednek, így az addig elszorított ereken keresztül vér áramlik a péniszbe, és ez okozza a merevedést.

A szorongás azonban stressz-hormonokat szabadít fel a szervezetben, amelyek izomfeszülést okoznak (természetes felkészülés a megküzdéshez), és nem engedik bekövetkezni az izomlazulást, vagyis a pénisz esetében a merevedést.

A szorongás természetesen nem csak a teljesítménnyel kapcsolatban jelenhet meg, hanem az általános stresszes életvitel következtében is, ami manapság igen elterjedt.

Kapcsolati tényezők: Intimitás és bizalmi kérdések, státusz, eltérő elképzelések a szexről.

Az intimitás és/vagy a bizalom hiánya merevedési zavart okoz, sokszor már a szexuális vágyat is korlátozza.
A státusz alatt azt értem, hogy ha az adott férfinak határozott elképzelése van a férfi-nő dominanciát illetően, egy ezzel az elképzeléssel nem összeillő partner esetén a merevedési zavar gyakori jelenség.
Az eltérő elképzelések, eltérő igényeket is jelentenek mind az előjáték, mind a közösülés során. Amennyiben ezek az elképzelések nagyon távoliak egymástól, a szex bármely szakaszában bekövetkezhet a merevedés elmúlása.

A szexuális funkciózavarok hátterében leggyakrabban nem az áll, hogy valamit rosszul csinálunk, hanem az, hogy valamit egyáltalán akarunk csinálni. A szex ösztönös, maga a szexuális mozgás pedig gerincvelői reflex. Elegendő az inger hozzá, hogy a szexuális program „lefusson”. A zavarok általában akkor következnek be, amikor elkezdünk gondolkodni, hogy vajon jó-e, szép-e, látványos, izgalmas, jobb-e mint a korábbi partnerrel, vagy épp megint olyan rossz lesz, mint korábban stb. Mert bár az ember a gondolkodás révén emelkedett ki a többi faj közül, ebben az esetben éppen ez a képességünk minden baj okozója.

Szabaduljunk meg téves elképzeléseinktől, hibás reakcióinktól, régi sebektől!

A szexuális együttlét nehézségei mindig mindkét felet érintik, kell beszélni róla. Csakhogy nem mindegy, hogyan kerül szóba ez a kényes kérdés. "A párom szavainak emléke még akkor is kínzott egy ideig, amikor már tulajdonképpen túl voltunk a problémán - meséli egy érintett férfi. - Ha azonban mégis eszembe jutott, mit mondott, megbénított este, és meghiúsította a boldog együttlétet. Magam sem gondoltam, milyen hatalma van a kimondott szónak."