Testi vagy lelki eredetű a merevedési probléma oka?

40-50 éves kor fölött felbukkanó merevedési zavart majdnem biztos, hogy szervi okokra lehet visszavezetni.
Fiatal férfiak esetében viszont jó eséllyel gyanakodhatunk arra, hogy a probléma lelki tényezők miatt alakult ki.
A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már azelőtt, hogy egyáltalán az intim együttlétre sor kerülne. Ha szorong, képtelen ellazulni, és átadni magát a szex örömeinek már ki is alakul a potenciazavar.

Ennek a tisztázása az első lépés, nagyon fontos, hogy ebben biztosak lehessünk hisz teljesen más a megoldás.

A merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. A kezelésben ezért az urológus, andrológus mellett a belgyógyász is szerepet kaphat. A merevedési zavarral érintett férfiak több mint felénél diagnosztizálható valamely társbetegség: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, a hormonháztartás- vagy a pajzsmirigyműködés zavara mutatható ki náluk.
Akár potenciaproblémákkal, akár valamilyen keringési betegséggel küzd valaki, érdemes gondolnia erre az összefüggésre. Testi okok keresésénél ezek a legfontosabbak, ha nem vagyunk tisztában semmilyen szervi problémával.
Agyi hírvivőanyagok, megzavart agyi anyagcsere, hormonváltozások, ezek is vizsgálandók mikor a testi tüneteket igyekszünk feltérképezni.
Két nagyon fontos agyi hírvivő anyagot kell megemlíteni, a dopamint és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonint.

Azoknál az embereknél, akik olyan pszichés betegségekben szenvednek, mint depresszió, skizofrénia és szenvedélybetegségek (alkohol, drog, evészavar, játékfüggőség…), az agyi folyamatokban zavar következik be, aminek következtében a szexuális élet is kibillen egyensúlyából.
A szexuális zavarok mellett a kiüresedettség érzése, a kétségbeesés, az alvás- és evészavarok a depresszió legfontosabb jelei. Depresszióban szenvedő férfiaknál gyakran jelentkeznek merevedési zavarok, a depressziótól szenvedő nőknek pedig sok esetben orgazmus zavaruk van.