Több módszer létezik, néhány főbb jellemző lépés

 1. A probléma meghatározása, szexuális élettörténet feltárása. Javasolt lehet szervi kivizsgálás, az esetleges organikus eredetű problémák kizárására, illetve megfelelő kezelésére.

 1. Kölcsönös felelősség elvének meghatározása (páros tekintetben ez a legfontosabb), mely szerint a szexuális problémák közösek, függetlenül attól, hogy kinél jelentkeznek.
   
 2. A teljesítményszorongástól, és a megfigyelői szereptől való megszabadulás, az érzéki alámerülés, és a követelésmentes örömszerzés útján. Leggyakrabban a teljesítményszorongás áll a merevedési problémák hátterében. De sajnos szexuális területen, minél tudatosabban akarjuk, hogy jól menjen, annál kevésbé tudjuk átadni magunkat az élménynek, tehát nem lehet erőltetni, hogy menjen, sőt ellenkezőleg, legjobb, ha azt tanuljuk meg, hogyan tudjuk magunkat átadni az élménynek, és ne megfelelni akarjunk. Sokszor pont azzal tudok beavatkozni, ha azt javaslom a pároknak, hogy egy ideig tartózkodjanak a közösüléstől és a pettinget helyezzék az együttlét középpontjába.
   
 3. A felek közötti kommunikációs készségek és szerelmi technikák tökéletesítése.
   
 4. A negatív életstílus és a házastársi interakciók megváltoztatása