Mik a tapasztalataim: mire vezethető vissza a merevedési problémák nagy része?

Férfiak és (partnereik) millióinak életét keseríti meg a merevedés zavar, az aktus elején vagy közben is.
Az én tapasztalatom más, mint az urológusé, ennek az az oka, hogy más réteg, más korosztály jár az urológusokhoz és más korosztály jár hozzám. Urológiára inkább idősebb emberek járnak, középkorúak, ahol már gyakoribbak a korral járó szomatikus gondok, az érrendszeri, szervi problémák.

A fiataloknál inkább a pszichés háttér a jellemző, és nem szabad azt hinni, hogy ezt egyszerűbb kezelni, mert nem az, sőt.
A fiataloknál is előfordulhatnak szervi gondok – például egy baleset következtében megsérülnek az idegpályák, netán a nem kezelt cukorbetegség, de a 20-40 évesek körében egyértelműen a mentális okok vannak túlsúlyban. Gyakran ezt egyébként maguk a páciensek sem hiszik el, meg vannak győződve róla, hogy valamiféle szervi ok áll a merevedési problémájuk hátterében. Sok urológus hajlamos automatikusan gyógyszert felírni ezekre az esetekre is, ami csak a betegségtudatot erősíti, de szerencsére ma már egyre inkább hozzáteszik az orvosok: a páciens azért kapja a gyógyszert, hogy kicsit visszatérjen az önbizalma, és utána már nem lesz rá szüksége.